ACT therapie

een nieuw perspectief

Wat is ACT Therapie?


ACT (Acceptatie en Commitment Therapie)

ACT helpt  je je klachten vanuit een nieuw perspectief te bekijken.  Dat kan helpen als je zo worstelt met emoties, gevoelens, gedachten of ervaringen dat het je leven belemmert en beperkt. We doen er vaak van alles aan om deze gevoelens niet te hoeven ervaren en er vanaf te komen. Onderzoek laat zien dat deze houding de klachten juist kan versterken. ACT is een ervaringsgerichte therapie die je je worstelingen laat doorzien en je op een andere manier leert omgaan met je ongemak, leed, pijn. Je leert daardoor meer vanuit je hart te leven, contact te maken met wat echt belangrijk voor je is en bewuste keuzes te maken


.
Het zelfgenezend en probleemoplossend vermogen wordt geactiveerd. Psychosociale therapie is dus gericht op het vergroten van vitaliteit, flexibiliteit en veerkracht. 


Wat ga je doen?

Voorafgaand aan een kennismaking krijg je van mij 2 vragenlijsten met het verzoek die thuis in te vullen. In een intakegesprek maken we vervolgens kennis. We onderzoeken wat je vraag of probleem precies is en we kijken of de vraag passend is voor een ACTtraject. Dan besluiten we of we het traject samen ingaan, maken een behandelplan en schatten in hoeveel sessies nodig zijn.


Werkvormen

Tijdens de sessies besteden we altijd aandacht aan leren opmerken zonder oordeel. Je bewust worden van wat er eigenlijk in en om je heen gebeurt is een belangrijke vaardigheid wanneer je iets wilt veranderen. We bespreken kort hoe het met je gaat en oefenen gedurende een sessie met de onderdelen (zuilen) van ACT. Ik gebruik een mengelmoes van werkvormen. Ze zijn ontleent aan diverse stromingen in filosofie en therapie, maar ze zijn wel zo veel mogelijk ervaringsgericht. Verder zijn ze er allemaal op gericht jou zelf jouw inzichten en oplossingen te laten vinden met ACT als basis.


Duur en afronding

Een therapiesessie duurt 1 tot 1,5 uur. De sessies zijn 1 of 2 wekelijks, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt. De duur van een traject is afhankelijk van je vraag. Ga uit van minimaal 4 tot maximaal 8 sessies. Of je voldoende bagage hebt meegekregen om zelf verder te kunnen beslis jij. Na afloop vul je opnieuw een vragenlijst in, zodat ik ook kan zien wat het traject voor jou heeft opgeleverd.Een vorm van psychosociale therapie

De patronen waarmee we het leven tegemoet treden liggen diep in ons vastgelegd. Als de jaarringen van een boom worden onze nieuwe ervaringen gebouwd op de voorgaanden. Patronen die zijn ontstaan waren er om ons te beschermen. Ze omvatten gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Ze leiden schijnbaar automatisch tot bepaald gedrag. Soms zijn deze patronen echter niet meer relevant of werken averechts.  ACT als psychosociale therapie omvat methoden om mensen te helpen deze patronen te leren kennen. Ze te doorvoelen en ze doorzien. Je gaat ervaren dat je uit een patroon kunt stappen zonder dat deze eerst moet worden opgelost of genezen. Dan kun je je houding en perspectieven op het leven weer verruimen. Het kenmerk van psychosociale therapie is breed, cliĆ«ntgericht, leren openstaan voor het hier-en-nu, zonder voorbij te gaan aan ervaringen in eerdere levensfasen. Hierbij is aandacht voor de fysieke, emotionele, mentale en spirituele kant van het leven.

        ACT leert je:


  • Wat voor jou waardevol is
  • Hoe je jouw leven de door jou gewenste richting kunt geven
  • Mild omgaan met je negatieve emoties of pijn
  • Inzicht krijgen in je automatische patronen
  • In het hier en nu te zijn
  • Meer waardering te hebben voor jezelf en anderen


unsplash